Камарата на архитектите организира конкурс “Елементи на градския дизайн“ за Пловдив 

Камарата на архитектите в България, заедно с регионална колегия Пловдив за осми път провежда „Архитектурен форум Пловдив“. Като част от форума и във връзка с Пловдив 2019, КАБ РК Пловдив организира архитектурен конкурс „Елементи на градския дизайн - изложбени модули за временни експозиции на открити обществени пространства“. Конкурсът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 година. Предложения се събират до 25.09.2017. 

От КАБ пишат, че във връзка с културните събития, които целогодишно се провеждат в Пловдив и с провеждането на „Пловдив - европейска столица на културата 2019“ нараства необходимостта да се появят модули за временни експозиции на открити обществени пространства. Такава нужда се появява и във връзка с непрекъснатата работа по археологически разкопки и ремонтно-реставрационни дейности по сградите в централната градска част, които трябва да бъдат  адекватно, естетическо и функционално оградени и обезопасени.  

Архитектите отбелязват, че основните изложбени площи, археологически обекти и архитектурни паметници са по и около главната улица на града, където отокът от хора е най-голям и изложбите, които се подреждат в това пространство предизвикват интереса и вниманието на мнозина. Изложбите на открито в Пловдив са елемент от градската култура, а археологическите обекти и архитектурните паметници са основна и непреходна негова гордост. Свързвайки тези два елемента от центъра на града в общ облик и дизайн ще повиши популярността и ще обогати неповторимата културна атмосфера на Пловдив. 

Това, което се предлага като възможности за експозиции на открито в момента са стойки, които не отговарят на съвременната визия за подобни елементи на градския дизайн, според КАБ. Металните стойки се подпират с тротоарни плочи, не са устойчиви достатъчно на вятър, пренасят се трудно, подреждат се хаотично, когато са празни стоят много неприятно по главната улица. Липсват възможности за подреждане на по-големи изложби на открито с табла от порядъка на 80-100 броя. 

Терените на всички археологически разкопки и реставрационните дейности по фасадите на сградите са обезопасени и блокирани с нелицеприятни заграждения и значително компрометират качеството на визуалната среда, категорични са от КАБ. 

Обявяването и връчването на наградите от конкурса е планирано за 2 октомври от 19 часа по време на Вечерта на пловдивските архитекти в Стария град и отбелязването на Световния ден на архитектурата. За първа награда сумата е 3 000 лв., за втора - 2 000 лв., за трета - 1000 лв. 

Снимки и информация за изпълнение на модулите, журито на конкурса и регистрацията тук.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…